Wiesiołek
Możemy go spotkać na łąkach, polach, nieużytkach. Z jego nasion wytłacza się olej, który ma cenne właściwości lecznicze. Olej z wiesiołka zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas linolowy (LA) i γ-linolenowy (GLA), należące do grupy kwasów omega-6.
Olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu reumatyzmu i chorób stawów. Łagodzi bóle, pobudza tkankę chrzęstną i łączną do regeneracji. Przeciwdziała stanom zapalnym stawów.
Usprawnia pracę mózgu. Pozytywnie wpływa na pamięć.
Działa pozytywnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi.
Wspomaga procesy trawienne.
Obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Obniża poziom cukru we krwi.
Wzmacnia odporność, odtruwa organizm.
Poprawia stan skóry. Stosowany jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzem, wyprysków, trądziku, łuszczycy.
Wzmacnia włosy i paznokcie.
Stosowany jest w leczeniu m.in.: migreny, stwardnienia rozsianego, alergii, sklerodermii.
コメント