top of page

Wilcza Kuchnia - Suszona Wołowina

  • Zdjęcie autora: Kacper
    Kacper
  • 17 cze 2020
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 sie 2021


Na każdą wyprawę trzeba się dobrze przygotować, m.in. dobrać odpowiedni sprzęt, ubranie, zadbać o żywność, apteczkę. Pakujemy tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Ograniczamy w ten sposób ciężar bagażu. Z tego też względu warto na wyjazd zaopatrzyć się w lekką, ale kaloryczną żywność.

My na nasze outdoorowe wypady często bierzemy suszoną wołowinę (Beef Jerky)

Szykujemy się właśnie na dwa spływy kajakowe, więc opiszemy i pokażemy Wam jak ją przyrządzamy To nic trudnego

Tym razem wykorzystaliśmy 2 kg chudej, soczystej ligawy. Po umyciu włożyliśmy mięso do zamrażalnika na 2 godziny. Dzięki temu łatwiej można je pokroić na cieńsze kawałki. Pokrojone mięso zalaliśmy marynatą zrobioną z sosu Winchestershire, sojowego, teryiaki, dużej ilości ostrej papryki, cebuli, imbiru, czosnku, świeżo mielonej kolendry. Marynowaliśmy naszą ligawę około 40 godzin, żeby miała wspaniały, wyrazisty smak

Kolejnym etapem było delikatne osuszenie kawałków mięsa z nadmiaru marynaty, nadzianie ich na patyczki od szaszłyków i włożenie do piekarnika. Suszenie w piekarniku zajęło 5h.

Z 2 kg surowego mięsa powstało 700 g suszonej wołowiny, którą zamknęliśmy w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane Beef Jerky można długo przechowywać.

Suszoną wołowinę można kupić w sklepie, ale przyrządzona samodzielnie smakuje najlepiej.

Comments


Specjalizujemy się w organizacji szkoleń oraz kursów outdoorowych, survivalowych oraz bushcraftowych. Szkolimy ludzi w każdym wieku niezależnie od płci. Nasze szkolenia są skierowane zarówno do osób fizycznych jak i firm. 

Nasi partnerzy:

Logo_1_360x.webp

Wolf Expedition Warszawa
Kontakt:
@:  kontakt@wolfexpedition.pl
tel: 505-653-540

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

©2024 made by Kostek09.

Strona używa plików cookies, oglądając stronę wyrażasz zgodę na przechowywanie danych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą Politykę Prywatności, Regulamin i Warunki ogólne

bottom of page