Podczas każdej wyprawy, zastanawiam się co ze sobą zabrać. Przy krótkich wyprawach czy weekendowych większych problemów ze skompletowaniem pożywienia problemu nie ma, ale gdy planuje dłuższą wyprawę zawsze pojawiają się problemy.
Głównym jest trwałość takiego pożywienia.
Czy zabrać ze sobą chleb ? Po tygodniu po pierwsze nie będzie świeży a po drugie istnieje szansa zamoczenia, lub zepsucia.
Dlatego warto pomyśleć nad pieczeniem własnego chleba.
Nie jest to nic trudnego, wymaga trochę pracy ale dzięki temu mamy bardzo smaczny i zawsze świeży chleb podczas wyprawy.
Przepis:
Mąka
Drożdże
Piwo
Woda gazowana
Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka, majeranek.
Jeśli chodzi o ilości mąki, to zależy od tego czy robimy je dla siebie czy dla grupy. Dlatego ilości zostawiam wam.
Możemy jak widzicie upiec je okręcone na kijku, patelni lub na ruszcie.
Zapraszam do obejrzenia filmu z pieczenia podpłomyków:
댓글