Dziś trochę o pewnym pospolitym, charakterystycznym zielu, z którym większość z nas z pewnością miała styczność. Dla wielu jest to nielubiany bądź też wręcz znienawidzony chwast. Rośnie wszędzie. Wciska się nawet między kamienie. Spotkanie z nim może zakończyć się piekącymi, bolesnymi bąblami na skórze. Jednak już w starożytności doceniano jej ogromne walory lecznicze.
Pokrzywa, bo o niej mowa, zawiera mnóstwo składników odżywczych.
Jest źródłem cennych:
- mikroelementów
- witamin
- soli mineralnych, które pomagają przy wielu schorzeniach
- Żelazo,
- kwas foliowy
- wapń
- krzem
- witaminy C
- witamina A
- witaminy B
-witaminy K
- fosforu
- manganu
- cynku
Co potrafi pokrzywa? Oczyszcza organizm (z mocznika, z chemii, toksyn). Wzmacnia nerki i układ odpornościowy. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Ułatwia trawienie i łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Pomaga w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu. To tylko niektóre z jej "zdolności"
Jak jeść pokrzywę? Na surowo Pokrzywa nie oparzy nas, jeśli złapiemy ją w odpowiedni sposób: chwytamy ją w dwa palce i “czeszemy” parzące włosy w górę. To samo robimy z liśćmi. Można też zerwać ją np. w rękawicy i otrzepać o spodnie. Pokrzywa sparzona wrzątkiem nie parzy. Z pokrzywy można zrobić smaczną zupę, sałatkę, sok, koktajl, herbatę.
My, będąc w terenie, dodajemy pokrzywę do naszego jadłospisu Mogliście zauważyć na jednym ze zdjęć z naszej ostatniej wyprawy, że użyliśmy ją jako składnika sałatki do obiadu Pokrzywa zapobiega psuciu się mięsa, można więc używać ją w terenie zamiast lodówki
Kwiecień i maj to najlepsza pora na zbieranie pokrzyw. Młode pokrzywy są bardziej wartościowe i smaczniejsze od tych kwitnących lub przekwitniętych.
Comments